Så fungerar SEKKI, eller Standardiserad Europeisk Konsumentkreditinformation

Om du någon gång tecknat dig för ett lån har du säkert noterat någonting som heter ”SEKKI”. SEKKI är en standardiserad tilläggsbilaga som innehåller ett flertal ekonomiska begrepp och uträkningar. Men behöver du bry dig om SEKKO, och vad innebär begreppet egentligen?

I den här artikeln fokuserar vi främst på att förklara vad SEKKO är, men vi uppmärksammar även EU:s övriga riktlinjer om lån samt vikten av att jämföra lån.

 

Vad är SEKKI?

SEKKI står för ”Standardiserad europeisk konsumentkreditinformation”, och innefattar alla bestämmelser om vilken information som kreditorer måste bistå låntagare inom EU med. Tre av dessa uppgifter inkluderar vald kredittyp, kreditbelopp samt den avbetalningstid som gäller.

 

7 uppgifter som inkluderas i SEKKI

  1. Den räntesats som gäller.
  2. De merkostnader som tillkommer.
  3. Tilläggstjänster som inkluderas, exempelvis en försäkring.
  4. Information om ångerrätten för lån.
  5. Information om huruvida avbetalning i förskott tillåts.
  6. Information om hur ofta du måste amortera.
  7. Viktig juridisk information.

 

Måste man läsa SEKKI-bilagan?

Du behöver inte läsa SEKKI-bilagan om du inte vill, men om du gör så får du en klar bild gällande vilka villkor som gäller. Då många kreditinstitut marknadsför sina lån på ett aggressivt sätt är det alltid en stor fördel att kunna få ta del av objektiv information om de villkor som gäller.

 

 

3 tips om du inte orkar läsa SEKKI-bilagan

  1. Ta reda på vad den totala kostnaden för lån ligger på. Det kan du göra med hjälp av en lånekalkylator, alternativt genom att ringa kundtjänst.
  2. Ta reda på vilka extraavgifter som tillkommer vid exempelvis försenad betalning. 
  3. Om du tar ett snabblån, jämför alltid den uppläggningsavgift som tillkommer. Detta då uppläggningsavgiften i regel är hög för snabba krediter.

Mer specifikt är det bra att en SEKKO-rapport är ett absolut krav för svenska kreditorer. EU är i många hänseenden en byråkratisk organisation men den standardisering av lagar och regler som pågår, som gynnar oss konsumenter är oslagbar. EU-avgiften menar vi därför är mer än försvarbar, trots att EU-medlemskapet kostar mycket pengar.

Det blir som långivare svårt att fuska när man måste delge låntagaren all viktig information, in i minsta detalj.

 

Ett konkret exempel: Här är den SEKKI-bilaga som Netonnet tillämpar.

 

EU:s riktlinjer om lån

Som FI förtydligar bistår Europeiska bankmyndigheten Sverige med riktlinjer gällande krediter som svenska kreditorer måste följa. Även om riktlinjer från EU i Sverige bara är att betrakta som goda råd, kan FI när som helst besluta sig för att omarbeta riktlinjerna till bindande regler.

EU har även som målsättning att alla EU-medborgaren ska kunna ta lån, oavsett i vilket medlemsland de befinner sig i. Banker inom EU får förvisso låna ut pengar till vem de vill men EU gör det svårare för bankerna att säga nej, då de alltid måste motivera det eventuella avslaget.

 

Läs mer: Det här gör EU-parlamentet

 

Att jämföra lån inom EU

Att ta hjälp av en låneportal är alltid en bra idé, oavsett vilket EU-land du bor i. Låneportalerna bistår dig med träffsäker information om vilka villkor som gäller, och de låter dessutom långivarna tävla om att ge dig det mest fördelaktiga lånet.

Om du är intresserad av en lånejämförelse på den svenska marknaden, då hittar du mer information om det via den här länken.